Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Het verbruik van een warmtepomp

Een warmtepomp maakt voor een groot deel gebruik van hernieuwbare energie. Daarnaast wordt je warmtepomp een handje geholpen door een kleine hoeveelheid elektriciteit. De vraag is alleen: hoe groot is dat verbruik nu eigenlijk? Wel, dat hangt van heel wat factoren af.

Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt voor ongeveer 75 procent op hernieuwbare energie uit de bodem, de lucht of het water, en 25 procent op elektriciteit. Aan de hand van een simpele formule kom je te weten hoeveel jouw warmtepomp verbruikt.

Verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP

De COP (Coefficient of Performance), ook wel prestatiecoëfficiënt, staat voor het rendement. Dit bedraagt bij de meeste warmtepompen minstens 4. Concreet betekent dat dat je warmtepomp voor de productie van 4 kWh energie 1 kWh elektriciteit gebruikt. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement.

Wat beïnvloedt het verbruik van je warmtepomp?

Er zijn twee belangrijke factoren die een effect hebben op het verbruik van je warmtepomp.

Het type warmtepomp

  • Een bodem/water-warmtepomp of geothermische warmtepomp heeft een zeer hoog rendement, maar is iets duurder. Het verbruik ligt lager omdat je gebruikmaakt van geothermie (de energie uit de bodem). Omdat de temperatuur van de bodem redelijk constant is (7-12° C), ligt ook het rendement een stuk hoger. In de zomer kun je je warmtepomp ook inzetten voor passieve koeling. Daarbij gebruik je weinig tot geen elektriciteit, wat het erg energiezuinig en milieuvriendelijk maakt.
  • Ondanks z’n hoge rendement wordt de water/water-warmtepomp weinig geplaatst. Je moet dan ook aan een lijstje eisen voldoen en er zijn enkele stevige grondwerken nodig. Het verbruik van dit type warmtepomp ligt laag omdat de temperatuur van het grondwater constant is.
  • De lucht/water-warmtepomp is goedkoper in prijs, maar boet in op rendement. Deze installatie haalt z’n energie uit de buitenlucht. De temperatuur van de lucht fluctueert meer tijdens het jaar, waardoor de warmtepomp op die momenten harder moet werken. Dat leidt tot een hoger verbruik bij zeer koude of zeer warme temperaturen.
  • Een lucht/lucht-warmtepomp of airco is een volwaardig alternatief voor verwarming en de ideale vervanging van bijvoorbeeld je oude elektrische verwarming. De installatie verbruikt weinig en biedt meer comfort. Je kunt er namelijk mee verwarmen én koelen.
  • Een hybride warmtepomp combineer je met een mazout- of gasketel. Het systeem kiest op elk moment de meest efficiënte energiebron. Later kun je volledig overstappen op je warmtepomp en hernieuwbare verwarmen en/of koelen.

De temperatuur

Het verbruik van je warmtepomp is seizoensgebonden. Natuurlijk blijft je warmtepomp wel het hele jaar door werken. De installatie is – afhankelijk van het type – bestand tegen temperaturen tussen -48 en 52° C. Wel geldt: hoe kouder, hoe meer je verbruikt. Gelukkig zijn er manieren om het verbruik van je warmtepomp het hele jaar lang onder controle te houden.

Het verbruik van een warmtepomp

Nog minder verbruiken met onze tips

Kies zonnepannelen

Ga voor een volledig duurzame verwarmingsinstallatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Die kunnen de elektriciteit leveren die je warmtepomp nodig heeft om je huis te verwarmen, koelen en van sanitair warm water te voorzien. Zonnepanelen zijn niet alleen een uitstekende keuze voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je verlaagt je gebruikskost en je vermindert de CO₂-uitstoot van je woning met 40%.

 

Onderhoud is de sleutel tot succes

Het is misschien niet verplicht om een regelmatige controlebeurt van je warmtepomp te plannen, maar het is wel een slim idee. Een goed onderhouden installatie presteert beter en verbruikt minder. Tijdens een onderhoud controleert de technicus je installatie en de instellingen. Die stelt hij bij, zodat jij geen procent meer verbruikt dan nodig.

 

Monitor je verbruik

Natuurlijk is het zinvol om je verbruik goed in de gaten te houden en er verstandig mee om te springen. Een slimme thermostaat zoals onze vSMART is een grote hulp. Maar wist je ook dat je minder energie verbruikt door constant te verwarmen in de plaats van bijvoorbeeld de verwarming ’s nachts lager te zetten? Zeker bij vloerverwarming is het verschil groot.

 

Verlaag de vertrektemperatuur van je verwarmingswater

Stel de vertrektemperatuur van het verwarmingswater af op maximaal 40° C. Dat kan prima bij vloerverwarming, ventiloconvectoren of een goed geïsoleerd huis. Je warmtepomp moet dan minder hard werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat leidt tot een lager verbruik en hoger rendement.

Wil je meer weten over het verbruik van een warmtepomp?

Contacteer een Vaillant-installateur in je buurt. Die kan je daar álles over vertellen!